Přírodní koupaliště v Dolánkách bude

15. května 2023
Přírodní koupaliště v Dolánkách bude

Je to projekt, se kterým jsem šel do komunálních voleb na podzim 2018 a společně se starostou mu dal nový život a dotáhnul do podoby, kterou můžete vidět na vizualizacích. Poděkování patří všem, kteří se na studii a nelehkých debatách o podobě koupaliště podíleli. Zvlášť bych rád poděkoval arch. Václavovi Hájkovi, který je autorem studie.

Biotop Dolánky 01
Biotop Dolánky 02
Biotop Dolánky 03

Původní velká koupaliště se v Dolánkách obnovit nepodaří, bohužel. Není to možné jak z pohledu legislativy, tak z ekonomického pohledu. V období starosty Hejduka bylo rozhodnuto o jejich zavezení a to je fakt, se kterým se musíme smířit, protože „do stejného koupaliště dvakrát nevstoupíš“. Současná podoba připravovaného koupaliště vznikala – s mnoha problémy a otazníky – dlouho. Od územních limitů a omezení až po praktické problémy spojené čištěním a čerpáním vody po provoz takového areálu. Podařilo se a součástí areá-lu bude i malé občerstvení a toalety.

Věřím, že si najde místo v nabídce trávení volného času nejen pro Turnováky, kteří rádi tráví čas u vody a zároveň v přírodě.

Kam s nimi?

V našem programu, se kterým jsme šli do loňských komunálních voleb, jsme zdůrazňovali potřebu dalších kapacit mateřských škol a plnohodnotné základní školy v Turnově II.

Turnov pomáhá

Před rokem jsme založili zapsaný spolek Turnov pomáhá. Byla to okamžitá reakce na situaci, která nastala po invazi ruských vojsk na Ukrajinu. Bezprostředně po té jsme zajistili ubytování, péči, pomoc, nábytek, jídlo a oblečení pro stovky lidí, kteří prchali v zoufalství před válkou, v našem ORP Turnov.

Park je řešení

Bydlet u silnice není žádný med, ale je to daň za to, že bydlíme ve městě. Tak obvykle města vznikala. Původně kolem hlavní cesty odněkud někam. Později přibývalo domů, ulic i uliček. Dnešní města a obce mají poměrně pevný tvar a v rámci svých územních plánů obvykle řeší případný rozvoj a zasíťování. A je dobře, že při tom myslí i na občanskou vybavenost a zeleň.