Komentář Pirátů k zasedání turnovského zastupitelstva, které se konalo 24. 10. 2019

27. října 2019
Komentář Pirátů k zasedání turnovského zastupitelstva, které se konalo 24. 10. 2019

Ve čtvrtek 24. 10. 2019 zasedalo Zastupitelstvo města Turnov. Zastupitelstvo za zastupitelský klub České pirátské strany shrnuje David Schindler a Zbyněk Miklík.

Komentovány jsou pouze body, které jsou z našeho pohledu důležité a je k nim důležitý komentář. Kdyby vás zajímaly podrobnosti nebo jste měli nějaké otázky, kontaktujte některého z našich zastupitelů.

2) Rekonstrukce ŽST Turnov Každého asi napadne, proč opravovat nádraží, kde jsou moderní perony a není to tak dávno od poslední rekonstrukce. Jde o to, že se v celé stanici bude instalovat nové zabezpečovací zařízení a dojde ke zrušení úvraťové jízdy na Jičín. Tyto dva body jsou zásadní pro zrychlení jízdy vlaků a jejich lepší konkurenceschopnost. Když se do stanice jednou "kopne" musí se udělat propojení nástupišť dle aktuálních norem. Tudíž buď podchod nebo zabezpečený přechod (se závorami a světly). Bohužel SŽDC již od samého začátku počítá s podchody, proto byla varianta s přechodem naprojektována tak nesmyslně, že je nepoužitelná. Jelikož je to investční akce SŽDC, město s tím nic nezmůže a jelikož nechceme ohrozit tuto zásadní ivestici, s návrhem souhlasíme, ačkoliv nás mrzí, že se takto zavrhlo moderní řešení. Řešení s podchody bude komplikací pro cestující a bude docházet k přenášení zpoždění a nedodržování jízdního řádu. Nehledě na vyšší náklady na výstavbu a údržbu podchodu a výtahů. V rámci odstranění úvratě od Jičína bude řešen i přejezd "Na perchtě". Kde s ohledem na finanční možnosti vznikne buď moderně zabezpečený přejezd, nebo podjezd. Investiční akce za 1 až 2 miliardy by měla započít nejdříve za 5 let.

3) Žádost TJ o spolufinancování rozšíření a zastřešení multifunkčního sportoviště Turnov - Daliměřice Piráti podporují sport a proto usilujeme o koncepční řešení. Tím je rekonstrukce a rozšíření sportovní haly TSC s následným převodem celého sportoviště do majetku města, v souladu s myšlenkou “investovat do vlastního majetku”. Protože tohle řešení zabere nějaký čas, budeme prosazovat okamžité zahájení projekční přípravy na opravu a zastřešení hřiště Duhové energie, tak aby bylo možné v roce 2020 realizovat opravu hřiště, nový povrch s jeho zastřešením nafukovací halou. Takovou variantu vidíme jako koncepční, rychlé a nákladově výhodnější. Dlouhodobá strategie města směřuje k rozvoji občanské vybavenosti Turnova 2 (usnesení ZM č.14/2017, usnesení RM č. 362/2019) a s tím také souvisí rekonstrukce a dostavba haly TSC. Tomu všemu odpovídá také jednomyslné usnesení rady města č. 588/2019 z 9. 10. 2019. Navíc bude nafukovačka u haly TSC stát méně než byla požadovaná spoluúčast města u nafukovačky TJ v Daliměřicích.

Sdílení je aktem lásky

Další podobné články

Kam s nimi?

Kam s nimi?

V našem programu, se kterým jsme šli do loňských komunálních voleb, jsme zdůrazňovali potřebu dalších kapacit mateřských škol a plnohodnotné základní školy v Turnově II.

Turnov pomáhá

Turnov pomáhá

Před rokem jsme založili zapsaný spolek Turnov pomáhá. Byla to okamžitá reakce na situaci, která nastala po invazi ruských vojsk na Ukrajinu. Bezprostředně po té jsme zajistili ubytování, péči, pomoc, nábytek, jídlo a oblečení pro stovky lidí, kteří prchali v zoufalství před válkou, v našem ORP Turnov.