Komentář Pirátů k zasedání Turnovského zastupitelstva dne 30.4.2020

3. května 2020
Komentář Pirátů k zasedání Turnovského zastupitelstva dne 30.4.2020

Ve čtvrtek 30. dubna 2020 zasedalo po pauze způsobené coronavirem Zastupitelstvo města Turnov. Zastupitelstvo za zastupitelský klub České pirátské strany shrnuje David Schindler a Zbyněk Miklík.

Komentovány jsou pouze body, které jsou z našeho pohledu důležité a je k nim důležitý komentář. Kdyby vás zajímaly podrobnosti nebo jste měli nějaké otázky, kontaktujte některého z našich zastupitelů.

Memorandum s TSC Turnov

Město uzavřelo memorandum s TSC Turnov. Až dojde k rekonstrukci sportovní haly na Turnově 2, která bude hrazena z rozpočtu města, bude tato převedena do majetku města.

Oprava stropu v Sokolovně

Strop Sokol, jelikož strategie města je investovat do vlastního majetku, nabízí se jako jediné schůdné řešení – například majetkovou výměnu s možným doplatkem ze strany města. Je to 400 000 které byly v rozpočtu alokovány na memoriál Ludvíka Daňka. Žádné usnesení nebylo přijato a bude řešeno jindy.

Vodní prvek v parku u letního kina

Při stavbě Alzheimer centra byl při základových pracích objeven vodní zdroj, který dává cca 1l/s. Řešilo se co s vodou – jedna možnost je pustit ji do blízké kanalizace, ta je ovšem nevhodná. Starostu města napadl nápad, využít rekonstrukce Komenského ulice a dovést vodu poněkud ambiciozním projektem až do parku u letního kina – a my mu za to moc děkujeme. Voda by se tím pádem dala využít k závlahám parku a vytvoření vodního prvku. Dojde k tím k ochlazení prostředí a voda nepřijde nazmar. Díky oběma stavbám je to jedinečná příležitost a ta se již nebude opakovat. Je možnost získat na stavbu dotace. Děkujeme a jsme plně pro. Ačkoliv část opozice bod nepodpořila, byl bod přijat a může se začít projektovat.

Rozpočtová změna

Klesají daňové a další příjmy a dál klesat budou. Nikdo ale neví jak moc. Bod byl již projednán ve finančním výboru. Dochází ke škrtům napříč rozpočtem. Jelikož samosprávy a jejich investice jsou významným pohonem celé ekonomiky, bychom neradi škrtali šmahem investice. Nicméně úspory budou nutné, dochází například k odkladu některých investic a v záloze, pokud by se situace více zhoršovala, jsou další nákladní projekty k odsunu. O 7 % byly sníženy peníze pro některé organizace. Byly zrušeny investice například na logo města, umisťování plastik a další zbytné věci. Stejně tak byly sníženy režijní výdaje úřadu. Naopak sportovním organizacím byly peníze vyplaceny v rámci dotačních fondů, rozjede se i rekonstrukce ulice Boženy Němcové, jelikož město dostalo příslib vysoké dotace. Finanční situace města je dobrá, zadlužení je nízké a město má dobrý rating, čímž dosáhne lepších úroků u případných úvěrů. Jako pojistka bylo ale přijato navýšení kontokorentu. Daniela upozornila na blížící se zhoršení finanční situace některých rodin a navrhujeme, aby město počítalo s navýšením peněz např. Na dotované obědy či existenční problémy některých rodin. Doufejme, že se situace brzy zlepší.

Úprava stanov VHS

Komentář Zbyňka Miklíka: Úprava stanov VHS Turnov obsahuje pro Turnov a ne jen pro Turnov některé podstatné změny. Pro mne jsou tou podstatnou změnou pravidla vypořádání majetku v případě vystoupení člena ze sdružení VHS Turnov a dále posílení vlivu Turnova v radě sdružení VHS. Považuji současné 3 hlasy Turnova v radě jako nevýznamný podíl. Otevřeně říkám, že je současné nastavení z pohledu rozhodování a vlivu Turnova v RS VHS bezvýznamné. Usilujeme o 6 hlasů pro Turnov aby to nějaký smysl vůbec dostalo. Města (Semily, Rokytnice, Jilemnice, Lomnice, Turnov) by tak získala 17 hlasů tzn. 50%. V tom případě to bude pro Turnov znamenat 17,6% (6 hlasů) a dostane tak i účast zástupců na RS VHS konečně význam. Sám pan Hejduk mi před rokem, kdy došlo na jeho nezvolení zástupcem Turnova v RS VHS a došlo k nominací nových zástupců Turnova v radě (Josefa Uchytila, Martina Hrubého a Zbyňka Miklíka) sdělil, že „jak myslím, že mi na radě rádi uvaří kávu ale to je tak všechno co tam zmůžu“ a měl pravdu. Je to tak.... Můžete přemýšlet o tom proč tomu tak je. Jednou nebo dvakrát měsíčně (pokud je pracovní jednání rady) strávíte půl den v jedné z obcí Libereckého kraje, dáte si kávu, jste svědkem toho jak většina rady odhlasuje to, co je panem Hejdukem předloženo a jedete zpět... Neházím všechny do jednoho pytle, takže říkám většina, najdou se výjimky i v radě VHS. Pokud se nepodaří změnit stanovy VHS Turnov, budu osobně usilovat o vystoupení Turnova z VHS. Jestli mi to přinese nebo nepřinese nějaké politické body neřeším, nedělám to pro nějaké body. Tomu, komu se bude líbit, co prosazuji, ať mne v budoucnu volí a komu ne, ať mne nevolí.

Sdílení je aktem lásky

Další podobné články

Kam s nimi?

Kam s nimi?

V našem programu, se kterým jsme šli do loňských komunálních voleb, jsme zdůrazňovali potřebu dalších kapacit mateřských škol a plnohodnotné základní školy v Turnově II.

Turnov pomáhá

Turnov pomáhá

Před rokem jsme založili zapsaný spolek Turnov pomáhá. Byla to okamžitá reakce na situaci, která nastala po invazi ruských vojsk na Ukrajinu. Bezprostředně po té jsme zajistili ubytování, péči, pomoc, nábytek, jídlo a oblečení pro stovky lidí, kteří prchali v zoufalství před válkou, v našem ORP Turnov.