Komentář Pirátů k zasedání turnovského zastupitelstva dne 30.1.2020

1. února 2020
Komentář Pirátů k zasedání turnovského zastupitelstva dne 30.1.2020

Ve čtvrtek 30. ledna 2020 zasedalo Zastupitelstvo města Turnov. Zastupitelstvo za zastupitelský klub České pirátské strany shrnuje David Schindler a Zbyněk Miklík.

Komentovány jsou pouze body, které jsou z našeho pohledu důležité a je k nim důležitý komentář. Kdyby vás zajímaly podrobnosti nebo jste měli nějaké otázky, kontaktujte některého z našich zastupitelů.

2. Výroční zpráva policie ČR a MP V letošním roce dojde k personálnímu naplnění Městské policie na plný počet. U státní policie se bohužel zatím naplnit stav nedaří. Kriminalita v porovnání s minulými roky pozitivně klesá a policii se daří objasňovat velké množství trestných činů. Městská policie se aktivně věnuje prevenci kriminality mezi seniory i na školách. Minulý rok schválená „vyhláška proti alkoholu“ se na číslech promítla také výrazných pozitivním směrem. Děkujeme všem policistům z obou oddělení a važíme si jejich práce i nasazení.

9. Dotace na projekt greenway jizera Pokračování oblíbené cyklostezky se zase přiblížilo k realizaci. Ve spolupráci s obcemi Modřišice, Všeň, Přepeře, Příšovice a Svijany by mělo dojít k propojení až se svijanským zámkem. Nabízí se možnost získat vysokou dotaci z libereckého kraje na projekční přípravu, tak doufejme, že se dílo podaří a již brzy se svezeme. Cyklostezka bude pokračovat z autobusového nádraží, okolo Juty pod železniční trať, přes Jizeru a po hrázi směr Modřišice, přes písečáky do Příšovic a Svijan.

10. Příspěvky občanů: Střední zdravotnická škola Turnov se těší velké oblibě mezi žáky. Bohužel s rostoucím zájmem a obory už škole zásadně přestává stačit prostor pro výuku i zázemí. Paní ředitelka vystoupila na zastupitelstvu s požadavkem o podporu. Škola již má hotovou studii rozšíření a předběžný rozpočet, který končí částkou 20 milionů. Zřizovatelem školy je liberecký kraj, město tudíž tuto částku hradit nemůže. Jelikož je ale zastupitelů 27, z toho několik krajských, požádala nás paní ředitelka o co největší podporu v žádosti o financování z dotačních titulů kraje a EU. Za Piráty jsme slíbili, že uděláme vše co bude v našich silách aby k této potřebné modernizaci došlo a moc děkujeme za podnět paní ředitelky.

14. VHS Turnov – aktuální informace Drahá voda? Je to trochu složitější… Zástupci Turnova v Radě sdružení požadovali, aby při změně stanov byla zohledněna hodnota vodohospodářského majetku na území města nebo podílu na tržbách. Protože má Turnov pouhé 3 hlasy, jsou naši zástupci vždy přehlasováni v neprospěch Turnova. Přitom Turnov je nejsilnějším členem svazku a tak v minulosti přijaté rozhodnutí o naprostém oslabení pozice Turnova v Radě sdružení se ukazuje čím dál víc jako chybné. Naši zástupci také navrhovali snížení tempa investic a tím snížení každoročního zdražování vodného a stočného. Navrhli také kompromisní návrh na nižší zvýšení ceny. Oba návrhy byly zamítnuty. Dle sdělení právníků máme právo na informace o provozních údajích vodohospodářských zařízení, navzdory tomu byl i tento návrh, o poskytnutí údajů, zamítnut. Město tedy bude o tyto informace žádat oficiální cestou.

Sdílení je aktem lásky

Další podobné články

Kam s nimi?

Kam s nimi?

V našem programu, se kterým jsme šli do loňských komunálních voleb, jsme zdůrazňovali potřebu dalších kapacit mateřských škol a plnohodnotné základní školy v Turnově II.

Turnov pomáhá

Turnov pomáhá

Před rokem jsme založili zapsaný spolek Turnov pomáhá. Byla to okamžitá reakce na situaci, která nastala po invazi ruských vojsk na Ukrajinu. Bezprostředně po té jsme zajistili ubytování, péči, pomoc, nábytek, jídlo a oblečení pro stovky lidí, kteří prchali v zoufalství před válkou, v našem ORP Turnov.