Jsme proti omezení restaurací a barů

3. března 2023
Jsme proti omezení restaurací a barů

Na lednové zastupitelstvo vedení města přineslo kontroverzní vyhlášku omezující hostinské provozy. Podle ní mělo dojít k omezení otevírací doby všech gastro provozů (restaurace, hospody, bary) v památkové zóně města, tedy v celém širším centru, v době od 24:00 do 6:00.

Pirátští zastupitelé jsou v otázce vyhlášek konzistentní. Jsme proti nesmyslným omezujícím vyhláškám, tedy i proti omezení provozu hostinských zařízení nebo vyhlášce ome-zující pití alkoholu. Nepřijde nám totiž nic špatného na tom sedět po půlnoci s kamarády u piva nebo si dát prosecco na pikniku v parku.

Je potřeba nazývat věci pravým jménem. Fakticky se nejedná pouze o omezující vyhlášku, ale krok, který zapříčiní likvidaci barové scény. Máme za sebou kovidové roky, kdy vlivem vládních opatření byly gastro podniky zavřeny. Po rozvolnění přišla energetická krize, ceny za energie dosahovaly astronomických výšin, inflace se podepsala i na ochotě lidí utrácet v restauracích a kavárnách. Tato vyhláška by byla posledním krokem k uzavřením podniků, protože po náročných letech nejsou gastro podniky v dobré ekonomické kondici.

Nicméně jsme si vědomi toho, že problematika je komplexnější a nelze zpochybňovat práva na spánek, klid a rodinný život, která jsou bezpochyby nadřazená právu na zábavu. Jsme přesvědčeni, že i z opozice můžeme hledat cesty, jak najít schůdné řešení mezi provozovateli podniků a rezidentů, kteří bydlí poblíž. Ale k tomu již máme zákon o přestupcích, který vymezuje dobu nočního klidu, a navíc městskou vyhlášku o nočním klidu, teď již jen dosáhnout jejich dodržování a vymáhání. Zákaz prostě není cesta, ta se najde pouze otevřenou diskuzí, zejména těch, kterých se to nejvíce dotýká.

Pro vyhlášku a omezením hlasovali pouze čtyři z 27 zastupitelů. Podporu tak neměl starostův návrh ani u vlastních zastupitelů.

Kam s nimi?

V našem programu, se kterým jsme šli do loňských komunálních voleb, jsme zdůrazňovali potřebu dalších kapacit mateřských škol a plnohodnotné základní školy v Turnově II.

Turnov pomáhá

Před rokem jsme založili zapsaný spolek Turnov pomáhá. Byla to okamžitá reakce na situaci, která nastala po invazi ruských vojsk na Ukrajinu. Bezprostředně po té jsme zajistili ubytování, péči, pomoc, nábytek, jídlo a oblečení pro stovky lidí, kteří prchali v zoufalství před válkou, v našem ORP Turnov.